Pune o cărămidă la sanctuarul meu creativ

Presiunea pe care o pun pe mine ca să fac bani din îndeletnicirile mele creative este uriașă. Iar sentimentul că dau greș este apăsător. Nu cred că e imposibil să cîștigi decent în zona culturală, deși drumul acesta în România hrănește clișeul artistului înfometat, întrucît banii nu sînt niciodată pe măsura efortului depus. Dar trebuie să te străduiești mai mult decît am fost eu capabilă pînă acum – atît în creație, cît și în promovare.

Scriam pasajul acesta în noiembrie 2020, în eseul care avea să fie publicat un an mai tîrziu într-o antologie despre singurătățile femeii creative în România. Iar una dintre aceste singurătăți este dificultatea financiară. Este o povară pe care o duc mulți creatori la început de drum și poate chiar ani buni după aceea. Și nu mă refer doar la veniturile mărunte.

Există încă preconcepția că munca creativă nu este muncă adevărată. De parcă a fi scriitor, de evident exemplu, înseamnă doar să contemplezi boem hîrtia albă, cu o cacao și o pisică în poală (da, uneori ambele). Ca orice meserie, include o mulțime de chestiuni administrative, de promovare și de perfecționare. Însă carierele creative sînt privite uneori cu ochelari roz, doar pentru partea romantică și fabuloasă a lor, iar cei care le aleg sînt tratați de parcă viața lor întreagă ar avea nuanța aceasta. Ceea ce înseamnă că nu avem întotdeauna parte de empatie și sprijin atunci cînd discutăm dificultățile care apar pe drumul acesta, îndeosebi cele financiare. În schimb, se concluzionează că ar trebui să ni le asumăm.

De parcă nu am fi acceptat de la bun început că succesul financiar va fi dificil și va veni cu multă muncă. Însă ce uită uneori societatea și oamenii care reduc creativitatea la nivel de hobby este că succesul nu se întîmplă în vid, ci depinde de comunitate. Și e ceva ce uităm și noi, creatorii, pentru că nu sîntem crescuți într-o lume care să ne sprijine ori care să încurajeze vulnerabilitatea și întrajutorarea.

Aveam 16 ani cînd am decis că voi deveni scriitoare și cînd am acceptat că voi muri de foame. Mai în glumă inconștientă, mai în seriozitatea faptului că nu sînt independentă financiar la 32 de ani, acea predare timpurie mi-a influențat negativ relația cu banii și cu cariera aleasă.

Anul acesta, am realizat la terapie că eu nu acceptasem faptul că sînt scriitoare, că în timp ce mă luptam pentru asta, o parte din mine se împotrivea, mă blama de egoism, privilegiu și alint, și repeta convingeri toxice ce hrăneau comportamente și mentalități care nu doar că mă autosabotau, ci mă și răneau.

Am folosit ironic #shamelessselfpromo ani buni, pînă să pot să cer pur și simplu ce am nevoie: feedback, un share, să mi se cumpere o carte, să se folosească un link de afiliere etc. A trebuit să accept mai întîi faptul că ceea ce creez e suficient de valoros pentru unii oameni, încît să le dau opțiunea de a mă sprijini, dacă își doresc și își permit. A trebuit să înțeleg că nu e laudă, că nu e zgomot, că nu e cerșetorie, că nu intru cu bocancii în casa digitală a nimănui dacă, în spațiul meu, ofer ceva, împărtășesc ceva, cer ceva, orice. În contextul actual, încă este o vulnerabilitate suplimentară, peste actul de a crea în sine, să spui că magia nu se întîmplă de la sine, că ți-ar prinde bine niște ajutor. Dar ar trebui să fie ceva firesc.

Așa am decis să creez pagina aceasta pe site, la aproape 8 ani de cînd am debutat. Este un loc în care vă spun cum am nevoie să fiu sprijinită de tribul meu, de la gesturi care costă doar timp, și poate curaj, la contribuții materiale.


Dă-i de înțeles algoritmului de pe social media
că am postat ceva ce merită văzut și de alții.

Dă-mi și mie de înțeles asta.


Reacționează la stories și la postări. Comentează public sau scrie-mi în privat. Dă save și/sau share în story postărilor de pe Insta. Dă share statusurilor pe Facebook. Trimite-le cuiva în privat. Orice interacțiune contează.

Pe Insta mă găsești aici, iar pe Facebook aici.


Dă povestea mai departe. Dă-ți cu părerea.


Dă note cărților pe Goodreads. Dacă tot ești acolo, scrie o recenzie scurtă. Sau povestește pe blogul tău. Sau pe social media. Sau în discuții cu apropiații, prin viu grai sau pe internets. Dă-ți cu încredere cu părerea. Spune ce nu ți-a plăcut, ce te-a durut, ce te-a enervat, ce te-a amuzat, ce ai adorat. Recomandările personale contează tare mult în alegerile pe care le facem cînd consumăm povești, deci orice vorbă despre îndeletnicirile mele creative are un impact semnificativ.


Cumpără-mi cărțile.


Sau pune-le pe wishlist, să nu uiți de ele. Sau împrumută-le. Sau, opinie oficial nepopulară, dar știm ce facem cu toții: piratează-le. Și, atunci cînd îți permiți, cumpără-le, pentru colecția personală sau pentru a le da mai departe în dar.

Drepturile de autor pe care le primim în România sînt tare mici; eu cîștig cam 2 lei pe un exemplar vîndut. Așadar, dacă un autor are linkuri de afiliere pe site-ul său, comandă prin ele din librăriile online, pentru că mai cîștigă și de acolo vreo 2 lei, fără un cost suplimentar pentru tine. Deja se adună de o conservă pentru pisici.

Îmi găsești cărțile pe: Cărturești | Libris | Cartepedia | eMAG | elefant


Folosește linkurile de afiliere de pe site-ul meu.


Articolele despre cărți, precum și paginile de promovare ale cărților scrise sau traduse de mine conțin linkuri de afiliere. Află mai multe despre cum funcționează afilierea de aici, însă, pe scurt, dacă cumperi ceva folosind linkurile mele, eu primesc un comision mărunt, fără ca tu să plătești ceva în plus. Așa că, dacă îți place ceva ce recomand, folosește un link din articolul respectiv.

Mai mult, oricînd vrei să dai o comandă de pe unul dintre site-urile următoare, poți intra pe pagina de start folosind aceste linkuri: Cărturești | Libris | Cartepedia | eMAG | elefant | Okian | Books Express | LibHumanitas |Editura Litera | Editura Nemira | Editura Trei.

De asemenea, sînt afiliat al magazinului online Prova.ro, unde sînt și client de ani buni. De aici îmi cumpăr majoritatea cosmeticelor sustenabile și uneori și mîncare bio. Acest magazin necesită crearea unui cont pentru achiziționarea produselor. Dacă îți creezi un cont accesînd linkul meu de afiliere, vei primi o reducere de 5% la prima comandă, iar eu un comision de 10% la fiecare comandă a ta. Acest comision se transformă într-un bonus care se scade din totalul comenzilor mele. În timp, pe măsură ce comanzi mai mult, vei putea beneficia de reduceri permanente de 5%, respectiv 10%, și poți deveni oricînd afiliat al magazinului la rîndul tău.


Sprijină-i pe cei care publică și promovează autori români.


Nu doar prin bula noastră ajungem la noi cititori, ci și prin eforturile editurilor care ne publică, librăriilor care ne promovează, bloggerilor de carte, site-urilor culturale, bookstagramerilor, booktuberilor. Susținînd întreaga industrie, automat sprijini și autorii, pentru care se creează platforme și condiții mai bune.


Donație unică sau recurentă


Prin Buy me a coffee, îmi poți sprijini activitatea în 2022. Nu, nu o să-mi cumpăr cafea cu banii ăia, ci probabil mîncare pentru pisici și cărți. Dar așa se scrie, oameni buni, cu mintea și burțile hrănite.

Iar dacă ești creator și vrei să primești și tu sprijin prin Buy Me a Coffee, poți începe folosind linkul acesta de afiliere.


Mulțumiri


Le mulțumesc tuturor oamenilor care au pus deja o cărămidă la sanctuarul meu creativ, precum și celor care urmează să o facă. Nu degeaba aveam pe vremuri un motto care spunea: Într-o zi mă voi muta pe o plajă și voi scrie cît voi trăi. Sau voi trăi cît voi scrie. Am renunțat între timp la iluzia că pot scrie în gălăgie și cu nisip în chiloți, dar poveștile încă mă salvează zi de zi. Și apreciez tot ajutorul care îmi permite să le păstrez în viața mea.

• familia mea, inclusiv pisicile, fără de care nu aș putea supraviețui

• Alexandru Voicescu și Cristina Nemerovschi, oamenii din spatele editurii Herg Benet

• prietenilor și partenerilor într-ale crimelor culturale: Simona Rentea, Ana-Maria Anghelescu, Diana Trăncuță, Răzvan Rocaș, Mihnea Ratte, Anca Zaharia, Victor Fota

• prietenelor mele Diana Ionescu, Senia Menadi, Miruna Bacali, Laura Iancu, Alexandra Andrei, Eva Precub

• susținătorilor de pe Buy Me a Coffee, printre care se află: Georgiana Vlădulescu (blogger de carte specializat pe SF&F), Simona Rentea (sănătate mintală, dezvoltare personală, slow living, parenting, jurnalism & project management cultural, relații publice), Alexandra Andrei, Claudia Horeanu, Anda M, Raluca Rumega.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *