Pilot

Vreau să fie bine. În mine, în preajma mea, în urma mea. Așadar, în ultimii ani am devenit din ce în ce mai interesată de sustenabilitate, minimalism, simplificare, încetinire, eliberare, asumare, responsabilitate, autenticitate și intenționalitate. Pe scurt, de un trai bun.

Nu am toate soluțiile. Nu am toate răspunsurile. Nici măcar nu mi-am pus toate întrebările. Le voi descoperi, în timp. Principiile acestea nu sînt un țel, nu sînt o destinație, nu sînt reguli, ci călăuze pe drumul meu. Niște cameleoni care știu cine sînt, ce vreau, ce pot și ce piedici am. Și mă ajută să înțeleg și să construiesc viața pe care mi-o doresc.

E plin vestul de resurse despre sustenabilitate și minimalism – cărți, documentare, bloguri, vloguri, podcasturi. Ideile sînt multe și bune. Însă nu toate pot fi puse în practică în România.

Aici abia încep să se pună fundațiile unei direcții sustenabile, iar asta nici măcar nu vine de la guvern, ci de la oamenii care vor să schimbe ceva. Aici, puținele soluții pentru un astfel de trai nu sînt ușor accesibile, nici geografic, nici financiar. Aici, să trăiești cu puțin nu este o alegere, adesea, ci o constrîngere dată de nivelul de trai.

Am hotărît să scriu despre călătoria mea pentru că mă interesează îndeosebi partea aplicabilă a conceptelor acestora. Partea realistă, cotidiană și individuală. Cum influențează ele fiecare zonă a vieții. Cum le pot pune în practică în capitala României, pe un buget de scriitoare/traducătoare și locuind cu familia care cooperează, dar nu este atît de pasionată ca mine de subiectul salvării planetei.

Seria aceasta de articole va fi, așadar, personală, sinceră, practică, flexibilă și mereu în completare. Va fi, de asemenea, moderată. Nu intenționez să predic stilul acesta de viață, ci doar să îl expun, cu speranța că îi va inspira și pe alții să caute felul lor propriu de a integra aceste idei în traiul lor.

Pentru mine, de pildă, sustenabilitatea nu înseamnă doar ecologism, iar la minimalism mă interesează mai mult funcționalitatea decît estetica sau un număr fix de posesiuni. Prin aceste noțiuni rezum faptul că încerc să fiu cît mai eficientă, adică să folosesc cît mai puține resurse pentru a obține cele mai bune rezultate.

Vreau să elimin surplusul, să descopăr esențialul și să respir. Și vreau să povestesc drumul acesta lung și imperfect.


Voi despre ce ați vrea să citiți în seria aceasta?


7 Comments

 1. Pingback: All I Need | sustenabilitate & minimalism | ana mănescu

 2. Pingback: Where I end and you begin | sustenabilitate & minimalism | ana mănescu

 3. Și pe mine au început să mă intereseze subiectele astea două, mai ales S-ul, dar nu sunt sigură de unde ar trebui să încep având în vedere că în România, nu prea e ceva pe care să se pună accentul.

  Apreciez inițiativa ta și mi-ar plăcea să ne dai exemple „cu nume și prenume” de branduri, magazine, etc . Pe mine personal mă interesează mai ales zona de mâncare & haine, dacă apar cumva ariile astea două de interes e perfect 🙂

  • Eu mi-am propus să îmi optimizez viața, așa că, pentru fiecare zonă pe care o abordez, îmi pun întrebarea: cum pot face lucrurile mai simplu, mai ecologic, mai economic etc.? Cercetez, îmi fac o strategie, o aplic, o ajustez. E un proces îndelungat, cu mult trial & error, dar le iau pe rînd. Așa am început eu.

   Important e ca ceea ce faci să îți îmbunătățească viața, nu să ți-o complice. Și să fii bună cu tine pe drumul ăsta, pentru că orice schimbare contează.

   Pe măsură ce pun în practică diverse, voi scrie și aici, „cu nume și prenume”. Și da, mîncarea și hainele vor fi și ele printre subiecte.

 4. Pentru început, pe mine s-ar ajuta tare o clarificare (mai umană) a conceptului de sustenabilitate. Am senzatia ca se folosesc prea multe explicații greoaie din care eu nu înțeleg mare lucru.

  • În ceea ce privește raportul om-planetă, e ideea de dezvoltare durabilă. Înseamnă că acțiunile noastre ar trebui să evite epuizarea resurselor planetei, în așa fel încît să aibă și generațiile viitoare cum trăi. Iar dacă aplici asta la tine, ca individ, înseamnă să nu îți epuizezi resursele în prezent, să înveți să dozezi, ca să rămînă ceva și pentru mîine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *