Digital sea

Pe cît de minunat găsesc digitalul, pe atît de obositor și de aglomerat poate deveni. Uneori mă pierd în el și ajung să îmi epuizez ochii, coloana, încheieturile, timpul și mintea. Așa că încerc să mi-l fac un loc mai bun, în care să pășesc cu intenție.

Browser eco

Folosesc Ecosia ca motor de căutare, fiindcă este o afacere socială care investește parte dintre profiturile sale pentru a planta copaci.

Mail numai pe laptop

Mi-am adunat adresele de mail în Outlook. Cu puține excepții, verific mailurile o singură dată pe zi, înainte să încep să lucrez. Șterg ce nu mă interesează, mă dezabonez de la newslettere irelevante, rezolv ce durează cîteva minute, trec pe listă ce am de făcut offline. In and out.

Mai puțin timp pe rețelele de socializare

Am păstrat numai platformele care îmi plac, Instagram, Facebook și Goodreads. În plus, pe Facebook am renunțat la pagina de autoare și fac parte din puține grupuri.

Unfriend, unfollow, mute etc. sînt prieteni de nădejde. Nu insist să mă înconjor numai cu oameni din bula mea, dar evit ce e toxic sau irelevant pentru mine.

Încerc să accesez rețelele de socializare numai cînd am un scop precis, și să nu pierd vremea pe feeduri.

Mai puțin timp pe telefon

Nu am decît aplicații pe care le folosesc constant, și niciuna dintre ele nu se află pe home screen. De asemenea, am dezactivat notificările.

Nu îmi scot niciodată telefonul de pe vibrații și am început să îmi închid cît mai des netul.

Fără jocuri

Îmi-plac-prea-mult. Așa că le păstrez pentru zilele în care nu vreau să am de-a face nici cu munca, nici cu viața.

Cercetare limitată

Sînt scriitoare. Sînt autodidactă. Îmi dau cu părerea despre povești în cronici. Așadar, totul poate deveni cercetare pentru mine. Și internetul este rai în privința asta. Așa că trebuie să fiu atentă la cît consum.

Blog minimalist

Am revenit pe blog cu o abordare minimalistă, pentru că vreau să fie un spațiu curat și organic.

Am redus la strictul necesar categoriile, tagurile, meniurile, widgeturile și plug-inurile. Designul e simplu, iar culorile sînt aceleași trei dintotdeauna: gri petrol pe fundal alb, cu accente turcoaz.

Deși multă vreme am funcționat cu calendarul editorial în minte, acum scriu numai cînd am ceva relevant de povestit.

Conținutul blogului urmează cîteva direcții:

Scriitura în sine este minimalistă și îmi respectă regula principală din proză: rescriu pînă cînd elimin surplusul de cuvinte și de idei.


Voi cum vă faceți digitalul un loc mai bun?


Thrice – Digital Sea

2 Comments

  1. Deocamdată eu mi-am oprit doar marea majoritate a notificărilor (încă le am active pe cele pentru mesaje directe) și deja mi-e mult mai bine, parcă am mai mult timp. Încet-încet, tind să folosesc telefonul doar când vreau eu, nu când vibrează el. Încerc uneori să-l las în altă cameră decât cea în care stau, ca să nu mă mai întind instinctiv după el 🙂
    Faină resursă Ecosia, habar n-aveam de ei <3

    • Încet-încet, tind să folosesc telefonul doar când vreau eu, nu când vibrează el. Exact! Și eu îl mai pun uneori la distanță, și de aia închid netul, fiindcă disciplina nu funcționează întotdeauna.

      Ecosia chiar e minunată, dar nu are România la regiuni de căutare, așa că recurg și la Google cel de nădejde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *