All I Need

După cum am povestit în Pilotul seriei și în articolul despre scopuri, minimalismul, inspirat din curentul artistic, elimină ornamentele și se concentrează pe simplitate. Se axează pe reducerea posesiunilor materiale și pe înlăturarea relațiilor și gîndurilor toxice. Îndeamnă la un trai în care te înconjori numai cu ce e necesar și/sau aduce bucurie. Minimalismul este un răspuns la consumerism, la superficialitate, la cerințele obositoare ale lumii exterioare, la obstacolele din mințile noastre. Pune reflectorul pe cine ești, nu pe ce ai.

Este o noțiune flexibilă, care îi permite fiecărui minimalist să o adapteze la nevoile sale. Pe mine mă interesează mai mult funcționalitatea sa decît estetica (deși atrăgătoare) sau un număr fix de posesiuni (deși am o obsesie pentru numere). Prin minimalism rezum faptul că încerc să fiu cît mai eficientă, adică să folosesc cît mai puține resurse pentru a obține cele mai bune rezultate.

Minimalismul înseamnă să fii destul. Să ai destul. Să faci destul. Mai puțin este mai mult pentru că nu mai alergi după posesiuni, experiențe sau relații din pricina presiunii comunității, ci pentru că se aliniază cu scopurile tale. O faci asumat, cu intenție, alegînd iar și iar calea ta.

Omul are un nivel automat de fericire, la care se întoarce și după o tragedie, și după o împlinire. Se numește adaptarea hedonistă. Emoțiile puternice sînt temporare, spre deosebire de tendința umană de a-și găsi mulțumirea pentru a supraviețui. Fără intenție, te poți complace. Însă, cu recunoștință, destul devine o ancoră, o fericire aleasă, care nu te împiedică nicidecum să crești.

Din contră, reduce frustrările din situațiile în care nu ai control, nevoia de cîrje emoționale, impactul comparației cu ceilalți și al lumii care îți spune că nu ești destul de bun dacă nu ai sau nu faci ce e la modă. Te ajută să îi spui neesențialului: nu e momentul, nu e potrivit pentru mine, nu îmi permit acum, nu mă distrage, nu mai ești ceva pozitiv în viața mea, nu mă schimba ca să mă poți accepta.

Eliberat din aceste lanțuri, economisești bani, timp și energie, pe care le poți investi în calitate, în perenitate, în însemnătate, în firescul tău. Înveți să simplifici, să prioritizezi și să faci rai din ce ai. Să nu mai aștepți condițiile ideale ca să urmezi un vis, ci să schițezi un plan și să pornești. Să încerci. Banii vor veni. Oportunitățile vor veni. Eșecul va fi lecție. Succesul va fi procesul în sine.

Minimalismul aduce ordine, atît în minte, cît și în mediul înconjurător. Dezordinea e necesară, e locul în care se întîmplă creativitatea, dar cînd ai nevoie să te concentrezi, să fii productiv, să pui planul acela în acțiune, un spațiu curat elimină distracțiile, iar organizarea domolește sentimentul de copleșire.

Nu depinde decît de tine și nu te privește decît pe tine. Minimalismul e o abordare personală asupra zonelor vieții tale care sînt sub controlul tău. Cum te îmbraci, cum te organizezi, cum arată spațiul tău de acasă și de lucru, cum îți dozezi resursele, ce îți aduce fericire, ce emoții și gînduri alimentezi, ce alegeri faci, toate pot fi regîndite și optimizate, în ritmul tău. Nu o forța. Nici în viața ta, nici asupra celor din jurul tău. Beneficiile minimalismului se vor vedea, iar microschimbările pozitive vor veni natural și în forme conexe.

Minimalismul merge mînă în mînă cu sustenabilitatea, simplificarea, zero/low waste, comerțul echitabil, produsele netestate pe animale, slow fashion și slow living. Toate înseamnă un trai mai responsabil. Și absolut orice pas, oricît de mic, contează. Și e destul.  Nu ca să salveze singur pămîntul, ci ca să pornească un bulgăre de zăpadă în alegerile cuiva și să fie un exemplu pentru ceilalți.

Minimalismul m-a ajutat să eliberez presiunea pe care o simțeam să fac totul. Acum iau în calcul totul, dar nu aleg decît ce mă provoacă să fiu mai bună. Sînt mai eficientă, consum mai puțin și automat amprenta mea asupra planetei e mai mică. Și, mai egoist, dar mai important, îmi permite să fac alegeri însemnate. Aș face-o și dacă nu aș cîștiga nimic din asta, ci doar aș oferi? Dacă da, e dragoste adevărată, fie că e vorba de proiecte creative sau de oameni. Iar, pentru mine, asta e destul.


Ce înseamnă minimalismul pentru voi?


Radiohead – All I Need

2 Comments

  1. Eu încă îmi caut detiniția… Deocamdată, mă intetesează minimalismul pentru că am nevoie de sentimentul acela despre care vorbeai, de eliberarea care vine din puterea de a spune Nu lucrurilor care nu sunt pentru mine. Și sper că dacă voi reusi cu hainele și cu obiectele, voi reuși să găsesc puterea să fac același lucru și cu oamenii, gândurile, situațiile.

    • Și eu simt că înveți un soi diferit de a aborda ordinea interioară și exterioară cînd începi să privești prin prisma asta a esențialului tău. Spor la curățenie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *