Anomalii – Revolta subteranului

anomalii

Această carte le este dedicată tuturor celor care simt altfel. Care știu că ceva nu e așa cum ar trebui. Îi este dedicată oricărui om care refuză să se conformeze și simte nevoia să strige asta. Să urle. Să zguduie lucrurile. Să le răsucească. Să le îndoaie și să schimbe perspectiva. Este pentru aceia dintre voi care aleargă atunci când alții merg la pas și care plonjează când alții plutesc. Pentru aceia care au curajul de a fi ei înșiși, orice s-ar întâmpla. Această carte le este dedicată celor excepționali.

Pămîntul este o lume utopică, unde nu există boală, sărăcie, războaie, suprapopulare sau încălzire globală, iar societatea funcționează ca unsă.

Satisfacția aduce fericirea, iar fericirea aduce pacea.

Keeva Tee are cincisprezece ani și abia așteaptă să se întoarcă în Tabăra Monarch, unde își va reîntîlni partenerul desemnat. Însă, ajunsă acolo, descoperă că este o Anomalie, ceea ce înseamnă că partenerul ei a murit între timp.

Acum o oră, când am intrat în tabără și am văzut acest steag pentru prima oară, credeam că destinul meu e stabilit. Aveam să fiu întipărită cu partenerul meu cu ochi albaștri și aveam să revin în Comunitatea Oceanică, să mă mărit la optsprezece ani și să devin un cetățean productiv.  Asta trebuia să se întâmple. Pentru asta m-am pregătit de când aveam cinci ani. Ăsta trebuia să fie cel mai bun moment al vieții mele.

Dar a devenit cel mai rău.

Unica ei șansă la o viață normală este să fie întipărită cu una dintre celelalte Anomalii și să îl convingă pe liderul Guvernanței Globale, Sobek Vesely, că vrea să fie un membru loial al societății. Însă Keeva începe să se îndoiască de perfecțiunea lumii în care trăiește. Unul dintre primele semnale de alarmă este faptul că prietenele sale cele mai bune și-au pierdut mare parte din personalitate odată ce le-a zumzăit Terțiarul în momentul întipăririi.

Terțiarul este un minuscul diamant opac, cristalin, montat în mijlocul frunții, chiar între sprâncene, prin care Guvernanța Globală își păstrează cetățenii informați și în siguranță. Oficial.

Neoficial, lumea în care trăiește Keeva este, de fapt, o distopie. Sobek Vesely a profitat de situația disperată a umanității pentru a dobîndi puterea supremă. Marele Război Tehnologic din vremea bunicilor Keevei a dus la topirea calotei glaciare și la scufundarea unei părți semnificative din pămînt sub ape. După epidemia care a urmat, omenirea s-a agățat de salvatorul ei și l-a numit lider mondial. Iar el a creat o lume care să îi servească propriile interese.

Unul dintre motivele pentru care Guvernanța Globală a avut atât de mult succes este faptul că nu există dizidență […] În GG, nu e loc pentru independență sau discordie. […]

— Dar de ce ar vrea oamenii să se revolte?

— Pentru că această lume nu e menită să fie perfectă. Creativitatea, inovația și gândirea abstractă funcționează atunci când oamenii nu gândesc la fel. […]

Teoretic, îmi place ideea unei lumi fără război. Dar o lume fără conflicte? Mă sperie de moarte. Ca oameni, nu suntem astfel de ciudățenii. Suntem meniți să simțim, să gândim, să avem opinii și dezacorduri. Cum poate exista progres dacă scopul tuturor este acela de a servi aceeași filosofie?

În tabără, apoi acasă și, în cele din urmă, în Orașul Sabatic (sediul Guvernanței Globale, precum și al rezistenței subterane – la propriu și la figurat), Keeva descoperă oameni care ies din tipare, precum și secrete de familie. Cei cu care interacționează își păstrează misterul, uneori chiar și pentru cititor. Cine e bun, cine e rău, cine e agent dublu, cine are o identitate falsă? În drumul spre deconspirarea conducerii și spre eliberarea lumii, Keeva află parte dintre aceste răspunsuri. În plus, urmînd un traseu de bildungsroman, se găsește în situații periculoase, își împinge limitele și află cine este.

Ceva li se întâmplă oamenilor atunci când ajung la capătul puterilor. Când pare că totul e pierdut. Când realizezi că nimeni n-o să te salveze și că tot ce poți face e să te salvezi singur.

Încep să râd și nu mă pot opri. Poate că sufăr o cădere nervoasă, poate că pur și simplu nu-mi mai pasă. Teama mi se evaporă complet. Mă inundă o stare de calm.

În paralel, conducătorul lumii, Sobek Vesely, își educă fiul și moștenitorul, căutînd să trezească în el foamea de putere. Calix oscilează, întrucît a fost crescut timp de șaptesprezece ani sub îndrumarea mamei sale, care a încercat să insufle în el cît mai multă empatie și să echilibreze, astfel, întunericul reprezentat de tatăl său.

Paginile dedicate celor doi, puține la număr, par menite mai mult să contribuie la construirea universului din carte, pentru că niciunul dintre personaje nu are vreme să fie explorat în profunzime. Însă trăsăturile lor fundamentale sînt limpezi. Sobek este însetat de putere, iar Calix un tînăr care nu își știe sinele și locul, și nici nu și le va găsi ușor sub influența unui tată manipulator.

Keeva, în schimb, e bine conturată. Este o adolescentă cu interese normale, care află că are de jucat un rol important în răsturnarea unei dictaturi. Reprezintă arhetipul Alesului, însă nu pentru că este singura înzestrată cu puteri speciale, ci printr-un set de circumstanțe care o pun în această postură. Așadar, pe cît este de tipică pentru acest soi de protagonist, pe atît este de surprinzătoare și de realistă.

Ceea ce se poate spune și despre carte în sine. O distopie young adult cu accente science fiction, Anomalii include elemente populare: un conducător diabolic care manipulează populația, cetățeni divizați în funcție de rolul lor în societate și identificați după culorile pe care le poartă, un interes amoros sau două, replici sarcastice, rebeliuni adolescentine și o rebeliune ceva mai serioasă care își aștepta arma finală. Însă secretele lui Sobek aduc un plus de originalitate și oripilare și salvează cartea de la a se asemăna întru totul cu alte povești din nișa aceasta.

Anomalii este scrisă de Sadie Turner și Colette Freedman. A fost publicată în 2016 și a apărut în română un an mai târziu, la Herg Benet, în colecția Cărțile Arven, fiind încadrată la Teen Fiction. Traducerea Laurei Nureldin este minunată, ceea ce nu mă miră, dat fiind faptul că Laura este la rîndul ei autoare de literatură speculativă și își scrie propriile cărți în engleză, înainte de a le traduce ea însăși pentru publicul din România.

Scriitura lui Turner și Freedman e minimalistă, nu se încurcă în ornamente sau fraze lungi, ceea ce păstrează dinamismul de-a lungul întregului volum. Anomalii ar fi putut fi mai complexă, iar ocazional lucrurile par să se așeze prea ușor, prea mînuite de autoare, însă cartea rămîne o lectură plăcută și plină de suspans de la cap la coadă. Îndeosebi la coadă, întrucît lasă loc clar de continuare. Ba chiar nevoia de o continuare. Însă, pînă atunci, Trebuie să te concentrezi mereu pe prezent și să trăiești momentul ca să vezi posibilitățile ce se deschid în fața ta.


Titlu: Anomalii – Revolta subteranului
Autoare: Sadie Turner și Colette Freedman
Editură: Herg Benet
Colecție: Cărțile Arven / Teen Fiction
An: 2017
Pagini: 312
Traducătoare: Laura Nureldin
În original: Anomalies, 2016


Adoptă: editură | elefant | Libris | Cărturești | Cartepedia | LibHumanitas | eMAG | eBook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *